Szabó-Galiba Liliána1
dietetikus
Hulman Anita2
PhD hallgató
ORCID azonosító:
0009-0007-2579-4459
Gubicskóné dr. Kisbenedek Andrea3
adjunktus, tanszékvezető
ORCID azonosító:
0009-0001-9367-2388
Horváth László2,4
PhD hallgató., osztályvezető ápoló
ORCID azonosító:
0009-0008-7926-5322
Prof. dr. Verzár Zsófia5
egyetemi tanár
ORCID azonosító:
0000-0001-5323-0748
Keczeli Viola2
PhD hallgató
ORCID azonosító:
0000-0001-7044-0106
Kapcsolattartó szerző:
Keczeli Viola
email: viola.keczeli@etk.pte.hu
Telefon: +36 70/779 02 82
A váltott műszak hatása a stressz-szintre és az élelmiszerválasztási szokásokra ápolók és mentőápolók körében
The effects of shift work on stress levels and food choices among nurses and paramedic nurses
1 Kiskunhalasi Semmelweis Kórház
2 Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Doktori Iskola
3 Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet, Dietetika Tanszék
4 Burgenlandische Pflegeheim Betriebs-GMBH
5 Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Sürgősségi, Egészségpedagógiai és Ápolástudományi Intézet
A B S Z T R A K T
A vizsgálat célja: Célunk volt felmérni a váltott műszak hatásait az ápolók és mentőápolók körében, továbbá a szocio-demográfiai, munkaköri tényezők milyen hatással vannak stressz-szintre és az élelmiszerválasztási szokásokra.
Anyag és módszer: Kvantitatív, online, keresztmetszeti kutatásunkat 2023. június és 2024. február között végeztük. Célcsoportunk az ápolók és mentőápolók voltak (N=208). A stresszszintet az Észlelt Stressz Skálával, az élelmiszer-fogyasztási szokásokat az Élelmiszer-választási Kérdőívvel mértük, emellett szocio-demográfiai adatokat és táplálkozási szokásokkal kapcsolatos kérdéseket tettünk fel az aninomitás biztosításával.
Eredmények: Átlagosan 28,58 összpontszámot ért el, mely mérsékelten magas stressz-szintnek felel meg. A középfokú végzettséggel rendelkező és fekvőbeteg osztályon dolgozók magasabb stressz pontszámot értek el (p=0,01), viszont a műszakok és a stressz-szint között nem találtunk szignifikáns kapcsolatot (p=0,83). A kitöltők leginkább a kényelmet veszik figyelembe az élelmiszer választása során, nem a beltartalmi értékeket vagy a termék árát. A műszakban dolgozóknak szignifikánsan fontosabb, hogy az étel könnyebben elkészíthető legyen (p=0,04).
Következtetések: Mivel dolgozók stressz-szintje nem mutatott kapcsolatot a műszakos munkával, viszont az élelmiszer-választás és a műszakos munka igen, így megfelelő edukációval célzottabban tudnánk a műszakban dolgozókat az egészséges táplálkozás elveire megtanítani.
Kulcsszavak: ápoló, élelmiszer-választás, stressz-szint, műszakos munka
A B S T R A C T
Aim: The aim of the study was to assess the effects of shift work among nurses and the impact of socio-demographic and occupational factors on stress levels and food choice.
Material and method: Our quantitative, online, cross-sectional survey was conducted between June 2023 and February 2024. Our target population consisted of nurses and paramedic nurses (N=208). Stress levels were measured using the Perceived Stress Scale (PSS), food consumption habits with the Food Choice Questionnaire. Socio-demographic data and questions on dietary habits were also collected, all anonymously.
Results: Mean PSS score of respondents 28.58, which corresponds to a moderately high stress level. Those with secondary education and working in inpatient wards had a higher stress score (p=0.01), but no significant relationship was found between shifts and stress level (p=0.83). Participants mostly considered convenience when choosing food, not nutritional values or product price. For those who work shifts, the ease of food preparation is significantly more important (p=0.04).
Conclusions: Since stress levels of workers did not show a relationship with shift work, but food choices and shift work did, targeted education could be provided to shift workers on healthy eating principles.
Keywords: nurse, food choice, stress levels, shift work