Press "Enter" to skip to content

Gyermekvállalási tervek a pandémia idején Magyarországon

Kapdebo Ágnes, Papházi Tibor, Tárkányi Ákos

A tanulmány másodközlés, eredeti megjelenése: Kapocs folyóirat 2022/1. 
kiadó: Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

Gyermekvállalási tervek a pandémia idején Magyarországon

B E T E K I N T Ő
A két éve tartó pandémia ellenére a 2021 harmadik negyedévében történt adatfelvétel alapján a magyar lakosság értékrendjében a család- és gyermekközpontúság változatlanul meghatározó jelentőségű. A gyermekvállalás szoros kapcsolatot mutat a házassággal. A gyermekek tervezésének szándéka az érettségizettek és a diplomások körében erőteljesebb, mint az alacsonyabb végzettségűek között.

A gyermekvállalás előtt állók körében a tervezett gyermekszám alapvetően stabil maradt, nem esett vissza a koronavírus hatására, a két gyermeket tervezők vannak a legnagyobb arányban. A legnépszerűbb a kétgyermekes család eszménye, ezt követi a háromgyermekes családmodell. A huszonéves fiatalok terveiben is két vagy három gyermek szerepel. 

A gyermekvállaláshoz szükséges feltételek közül a megfelelő lakáskörülmények, az anyagi biztonság és a biztos munkahely továbbra is kiemelkedő jelentőséggel bír, továbbá szerepet játszik a megfelelő társ és a családi támogatás is. A mélyebben megélt vallásosság elősegíti a gyermekvállalást. A kormányzati családtámogatási intézkedésekre leginkább az egy- és háromgyermekesek alapoznak terveik során.

Megszakítás