Press "Enter" to skip to content

2024. // 3. évfolyam // 1. szám

2024. // 3. évfolyam // 1. szám

Az AranyPajzs folyóirat 2022-ben az első magyar orvosnő és szülésznő tiszteletére alapítva.


Dr. Rákóczi Ildikó PhD1
Docens
ORCID: 0000-0001-8668-9598

Gebriné Dr. Éles Krisztina PhD1
Adjunktus, tanszékicsoportvezető
ORCID: 0000-0002-6672-0268

Dr. Gyulai Anikó PhD2
Docens
ORCID: 0000-0003-2799-8029

Major Gyöngyi1
Tanársegéd

Tamáska Evelin3
Védőnő

Kapcsolattartó szerző:
Dr. Rákóczi Ildikó PhD
Nyíregyháza 4400 Sóstói út 2-4
E.mail: rakoczi.ildiko@etk.unideb.hu

A dohányzás káros hatása a környezetre

Harmful effects of smoking on the environment

1 Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar
2 Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar
3 Védőnői Szolgálat 22,1221 Budapest

A B S Z T R A K T
A vizsgálat célja: A 2019. évi Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF), Magyarországi adatai alapján a 15 évnél idősebb lakosság 27%-a dohányzik napi rendszerességgel. Az aktív dohányzás mellett a környezeti dohányfüst-expozíciónak szerepe igen jelentős. A környezetre gyakorolt negatív hatások legnagyobb előidézője a dohánynövény termesztése, a dohánytermékek gyártása és szállítása. A cigarettacsikkek és más dohánytermék hulladékok (Tobacco Product Waste – TPW) a legelterjedtebb hulladékformák. Globálisan évente 340 és 680 millió kilogram közötti mennyiségű dohánytermék hulladék kerül be a környezet körforgásába. A kutatás célcsoportja a 18 éves vagy annál idősebb korosztály volt.
Anyag és módszer: A kérdőív kitöltése Google internetes hivatkozás megadásával, elektronikus formában történt. A kitöltött kérdőívek száma összesen 214 db (N=214). A felmérés 2021.02.12- től 2021.03.12. közötti időszakban zajlott. A statisztikai próbákat Microsoft Excel 2019 program segítségével végeztük, az adatok elemzéséhez leíró statisztikai számítást és kereszttáblás elemzést végeztünk, az összefüggések jellemzésére a Pearson-féle Khi-négyzet értékéhez tartozó szignifikancia szintet p<0,05 esetén fogadtuk el.
Eredmények: Eredményeink alapján elmondható, 90,2%-a már hallott a dohányzás környezetre gyakorolt negatív hatásairól, ugyanakkor a harmadlagos dohányfüst ártalomról csupán 29,3%. Említésre méltó, miszerint a válaszadók 16,4%-a rendszeresen-, 71,6 % ritkán, a cigarettacsikket nem a kijelölt hamutartóba dobja, szemben 11,9%-kal, aki a kijelölt helyre helyezi.
Következtetés: Eredményeink felhívják a figyelmet a probléma megoldásának szükségességére.

Kulcsszavak: Dohányzás, dohányfüst-expozició, dohánytermék hulladék, cigaretta csikkek

A B S T R A C T
Aim: According to the 2019 European Health Interview Survey (ELEF), 27% of the population aged 15 years and over smoke daily in Hungary. In addition to active smoking, environmental tobacco smoke exposure plays a significant role. The main contributors to negative environmental impacts are tobacco crop cultivation and the manufacture and transport of tobacco products. Cigarette butts and other Tobacco Product Waste (TPW) are the most common form of waste. Globally, between 340 million and 680 million kilograms of tobacco product waste enter the environmental cycle each year. The target population for this research was people aged 18 years and over.
Material and methods: The questionnaire was completed electronically by providing a Google web link. The total number of completed questionnaires was 214 (N=214). The survey was conducted from 12.02.2021 to 12.03.2021. Statistical tests were performed using Microsoft Excel 2019, descriptive statistics and cross tabulation analysis were used to analyze the data, and the significance level for Pearson’s Chi-square value was adopted at p<0.05 to characterize the relationships.
Result: Based on our results, 90.2% had heard about the negative effects of smoking on the environment, while only 29.3% had heard about the tertiary harm of tobacco smoke.It is noteworthy that 16.4% of respondents regularly- and 76.6% rarely- discard cigarette butts in the non-designated ashtray, compared to 11.9% who place them in the designated place.
Conclusion: Our results highlight the need to address this problem.

Keywords: smoking, tobacco smoke exposure, tobacco product waste, cigarette butts


dr. Bornemisza Ágnes1
adjunktus
ORCID: 0000-0002-6067-4977

Kapcsolattartó szerző:
Bornemisza Ágnes
8200 Kaposvár, Szent Imre u. 14/B
E-mail: agnes.bornemisza@etk.pte.hu
Telefon: +36 30 822 9595

Hogyan segíthet az egészségügyi szakdolgozó perinatális veszteséget átélt családoknak

How health care workers can help parents with perinatal loss

1 Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar,
Kaposvári Képzési Központ

A B S Z T R A K T
A nők közel egyharmada él át perinatális gyermekelvesztést. A perinatális veszteség hatásai messzire nyúlnak a gyászban érintett szülők, családok életében, hatásukat éreztetve a társadalom több szintjén is. A perinatális gyermekelvesztést átélt párok fele nem vállalkozik újabb várandósságra. A gyermek halálát követően a párkapcsolatok egy része zátonyra fut, s a szülők elválnak. A fel nem dolgozott gyász következtében nő a pszichés, illetve a pszichoszomatikus megbetegedések száma. Végül az elfojtott, eltitkolt gyász generációkon át hathat, rombolhat. (Kovácsné Török & Szeverényi, 1996) A perinatális gyász gyakran észrevétlenül, fojtottan van jelen a családok életében. A szülők és testvérek gyásza testi és mentális egészségkárosodáshoz vezethet, ez a terület mégis csak az utóbbi évtizedben került a kutatók látóterébe. (Funk et al., 2018) Az orvosi gyakorlatban akkor beszélünk perinatális halálról, amikor az újszülött élve született, azonban a szülést követő 168 órán belül meghalt, illetve amikor a 24. gesztációs hét után az 500 g vagy nagyobb súlyú, legalább 30 cm hosszúságú magzat méhen belül elhalt. (SZNSZK & OGYEI, 2010)
A tanulmány rámutat a gyermek, testvér által megélt veszteségre és annak hatására gyermekkorukra, a család egészére, valamint későbbi sorsuk alakulására, továbbá bemutatja a perinatális veszteség sokszínű megjelenési formáját és tovább kutatásának fontosságát. A cikkben a hazai és külföldi szakirodalom bemutatásán túl a szerző saját kutatásából emeli ki a narratívákat. (Bornemisza, Jávor & B. Erdős, 2022) Az egészségügyi szakdolgozók a gyász elindításában, illetve a feldolgozás folyamatának segítésében kiemelkedő szerepet kell, hogy kapjanak.

Kulcsszavak: perinatális veszteség, család, gyász, testvér, egészségügyi szakdolgozó

A B S T R A C T
Nearly a third of women experience perinatal child loss. The effects of perinatal loss extend far into the lives of parents and families affected by bereavement, affecting many levels of society. Half of couples who have experienced perinatal child loss do not undertake another pregnancy. After the death of the child, some relationships break down and the parents divorce. Unprocessed grief increases the number of psychological and psychosomatic illnesses. Finally, repressed, concealed grief can affect and destroy generations. (Kovácsné Török & Szeverényi, 1996) Perinatal grief is often present unnoticed and choked in family lives. Grief for parents and siblings can lead to physical and mental health damage, an area that has only come to the attention of researchers in the last decade. (Funk et al., 2018) In medical practice, perinatal death occurs when the newborn was born alive but died within 168 hours of delivery, or when, after the 24th week of gestation, a fetus weighing 500 g or more and at least 30 cm in length died in utero. (SZNSZK & OGYEI, 2010)
The study highlights the loss experienced by the child sibling and its impact on their childhood, the family as a whole and the development of their future fate, furthermore, it presents the diverse manifestations of perinatal loss and the importance of further research. In addition to presenting domestic and foreign literature, the author highlights narratives from her own research. (Bornemisza, Jávor & B. Erdős, 2022) Health professionals should play a prominent role in initiating grief and helping with the process of processing.

Keywords: perinatal loss, family, bereavement, sibling, health care professional


Hulman Anita1
PhD hallgató
ORCID: 0009-0007-2579-4459

Keczeli Viola1
PhD hallgató
ORCID: 0000-0001-7044-0106

Prof. Dr. Varga Katalin PhD2
egyetemi tanár, MTA doktora,
tanszékvezető

ORCID: 0000-0003-0141-6596

Dr. Pakai Annamária PhD habil3
egyetemi docens, képzési igazgató
ORCID: 0000-0002-2849-1310

Kapcsolattartó szerző:
Hulman Anita
9900 Körmend, Mező utca 29.
hulmananita@gmail.com
Telefon: +36-30/287 0631

Élelmiszerfogyasztási gyakoriságok vizsgálata a várandóság idején

Examination of food consumption frequency during pregnancy

1 Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola
2 ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Affektív Pszichológia Tanszék
3 Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Sürgősségi, Egészségpedagógiai és Ápolástudományi Intézet

A B S Z T R A K T
A vizsgálat célja volt felmérni a magyar gravidák élelmiszerfogyasztási gyakoriságát és táplálkozási szokásait. A kvantitatív, keresztmetszeti kutatásunk 2020. január és 2020. május között történt. Nem véletlenszerű mintavételt alkalmaztunk, melynek során a célcsoportba azok kerültek be, akik a kitöltés idején várandósok voltak vagy legalább egy biológiai gyermekük volt (n=1423). Az online, önkitöltős kérdőíven keresztül, anonim módon történt felmérés alapján a gravidák többsége a hazai OKOSTÁNYÉR®-ajánlásnak megfelelően naponta több alkalommal fogyasztott zöldségféléket. Tejet és tejtermékeket a válaszadók közel 40%-a naponta egyszer fogyasztott. A kitöltők hetente több alkalommal is beillesztették a tojást az étrendjükbe. Húsok tekintetében magasabbnak bizonyult a szárnyas húsok, mint a vöröshúsok fogyasztási gyakorisága. A belsőségeket és halakat a legtöbben havonta legfeljebb 3 alkalommal fogyasztottak. Teljes értékű gabonát a kitöltők kevesebb, mint egynegyede fogyasztott naponta legalább 1 alkalommal. Az OKOSTÁNYÉR®-ajánlással összevetve, a legtöbb élelmiszer kategória esetén mindösszesen minden 3. vagy 4. gravida élelmiszerfogyasztási gyakorisága tekinthető megfelelőnek.

Kulcsszavak: Várandósság, táplálkozás, OKOSTÁNYÉR®, ajánlás

A B S T R A C T
The aim of the study was to assess the frequency of food consumption and eating habits of Hungarian pregnant women. Our quantitative, cross-sectional research took place between January 2020 and May 2020. Non-random sampling was used, during which the target group included those who were pregnant or had at least one biological child at the time of filling out (n=1423). Based on the survey conducted anonymously through an online, self-filled questionnaire, the majority of pregnant women consumed vegetables several times a day in accordance with the Hungarian OKOSTÁNYÉR® (smart plate) recommendation. Almost 40% of the respondents consumed milk and milk products once a day. The participants included eggs in their diet several times a week. In terms of meat, the frequency of consumption of poultry meat was higher than that of red meat. Most people ate offal and fish no more than 3 times a month. Less than a quarter of respondents consumed whole grains at least once a day. Compared to the OKOSTÁNYÉR® recommendation, for most food categories, the food consumption frequency of every 3rd or 4th gravida can be considered adequate.

Keywords: Pregnancy, nutrition, SMART PLATE, recommendation


Dr. Molnár Szilvia PhD1
adjunktus
ORCID: 0000-0003-0977-6932

Hodász Hanga1
dietetikus hallgató
ORCID: 0009-0008-2631-5437

Bartos Krisztina1
tanársegéd

Csajbókné Dr. Csobod Éva1
tanszékvezető, főiskolai tanár
ORCID: 0000-0001-8991-6119

Kapcsolattartó szerző:
Hodász Hanga Erzsébet
1088 Budapest, Vas utca 17.

Vegetáriánus szülők gyermekeinek táplálkozásával kapcsolatos kutatás magyar és nemzetközi viszonylatokban

Research on the nutrition of vegetarian parents’ children in Hungarian and international contexts

1 Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék

A B S Z T R A K T
A vegetáriánus táplálkozás térnyerése növekvő tendenciát mutat minden korosztályban. A növényi alapú táplálkozás számos előnyt hordoz magában felnőttkorban, a gyermekkorban megkezdett növényi alapú táplálkozással kapcsolatos kutatások eredményei azonban nem egységesek. A kutatás célja a vegetáriánus szülők gyermekeinek táplálkozással összefüggő magatartásának felmérése, az esetleges magyar és nemzetközi különbségek megfigyelése.
Az adatok gyűjtése anonim módon 2022. május és június hónapokban online önkitöltős kérdőívek segítségével történt, összesen 211 vegetáriánus szülő bevonásával, 151 magyar és 60 nemzetközi résztvevővel. A válaszadók közül olyan vegetáriánus szülőket választottunk be, akiknek gyermeke 6 hónaposnál idősebb, de még nem töltötte be a 18. életévét, miközben kizártuk azokat, akik nem rendelkeztek gyermekkel vagy nem tartottak vegetáriánus étrendet. A kérdőív válaszait Microsoft Excelben dolgoztuk fel, az elemzést pedig az R 4.1.3. verziójával végeztük. Az összefüggéseket kategóriaváltozók között kereszttábla-elemzésekkel vizsgáltuk, és a szignifikanciát khi-négyzet próbával ellenőriztük, az eredményeket szignifikánsnak tekintettük, ha p értéke kisebb volt, mint 0,05.
A kutatás során azt találtuk, hogy Magyarországon a vizsgálatban résztvevő vegetáriánus szülők 61,59%-a, míg nemzetközi szinten a résztvevő vegetáriánus szülők 80%-a kínálja gyermekét vegetáriánus étrenddel. Magyarországon a vegetáriánus gyerekek szüleinek 54,8%-a mondja el gyermekorvosának, hogy gyermeke növényi étrendet kap, míg nemzetközi szinten ez az arány 66,7%. Magyarországon a vegetáriánus gyermekek 76,34%-a részesül B12-vitamin kiegészítésében, míg a nemzetközi csoportban a gyermekek csupán 60,4%-a kap pótlást.
Az eredmények rávilágítanak a gyakorlatias és hiteles információforrások létrehozásának szükségességére, az oktatás és közétkeztetés fejlesztésére, valamint a dietetikusok és háziorvosok aktív bevonásának fontosságára a vegetáriánus gyermekek táplálkozási szokásainak kiegyensúlyozásában.

Kulcsszavak: vegetáriánus, növényi alapú táplálkozás, vegetáriánus gyermek, gyermekorvos, B12-vitamin ellátottság

A B S T R A C T
The rise of vegetarianism reflects a growing trend across all age groups. While vegetarian nutrition offers numerous benefits in adulthood, research on plant-based nutrition starting from childhood yields inconsistent results. The aim of this study is to assess the nutritional behaviors of children of vegetarian parents and to observe potential differences between Hungarian and international participants.
Data were anonymously collected during May and June 2022 through online self-filled questionnaires, involving a total of 211 vegetarian parents, comprising 151 Hungarian and 60 international participants. Among the respondents, we selected vegetarian parents with children aged over 6 months but under 18 years, excluding those without children or not adhering to a vegetarian diet. Questionnaire responses were processed in Microsoft Excel, and analysis was conducted using R 4.1.3. Correlations between categorical variables were examined through cross-tabulation analyses, and significance was assessed using the chisquare test.
During the study, it was found that 61.59% of vegetarian parents in Hungary and 80% of international vegetarian parents provide their children with a vegetarian diet. In Hungary, 54.8% of parents of vegetarian children inform their pediatrician about their child’s plant-based diet, compared to 66.7% internationally. Moreover, 76.34% of vegetarian children in Hungary benefit from vitamin B12 supplementation, while only 60.4% of children in the international group receive such supplementation.
These findings underscore the necessity for developing practical and reliable information sources, enhancing education and public catering services, and emphasizing the active participation of dieticians and general practitioners in maintaining the nutritional well-being of vegetarian children.

Keywords: vegetarian, plant-based diet, vegetarian children, paediatrician, vitamin B12 supply

Megszakítás